четвъртък, 31 март 2011 г.

Закрила на интелектуалната собственост в България - нови данни от ИПИ, IIPA



Изпращаме месец март с лек поглед върху някои обезпокоителни новини от последния месец, относно интелектуалната собственост в България и нейната защита.
Миналата седмица Институтът по пазарна икономика оповести петия годишен индекс "Право на собственост", който се изготвя в партньорство с Алианс "Права на собственост", Вашингтон, и програмата Hernando de Soto Fellowship. Освен цялостния индекс на страната ни, друг основен акцент както в резюмето, така и в повечето медии бе новината, че „България е на последно място в Европа по защита на интелектуалната собственост
Ето и какво се казва и в самия доклад относно защитата на интелектуалната собственост в България:
В групата на защита на правото на интелектуалната собственост попада и най-слабият показател за България – пиратството на авторските права. През 2011 година резултатът тук е 3,3 точки, с 0,1 т. повече от Индекс 2010. Явно тук политиката за защита на правото на собственост се проваля гръмко, а пиратството продължава да е силно разпространено. 
Основният принос за ниската оценка тук е интернет пиратството, което продължава да бъде огромен проблем в България. Изследване на Сдружението на издателите на бизнес софтуерното пиратство, сочи, че пиратството при софтуера, инсталиран върху персонални компютри в България е 67% през 2009 г. (в световен мащаб равнището на пиратския софтуер е 43%), а причините за това са непоследователното правоприлагане, продължителните производства и неадекватните санкции, както и липсата на ефективно управление на софтуерните активи в малките и средни предприятия и високата обществена толерантност към посегателствата срещу интелектуалната собственост.
През 2010 година пък директорът на Международната федерация за звукозаписната индустрия и координаторът на Агенцията за интелектуални права към правосъдното министерство на САЩ посочиха България като първенец при интернет пиратството.”

Връзка към целия доклад: http://ime.bg/var/images/IPRI2011.pdf

Няколко седмици преди това пък, Международният алианс за интелектуална собственост (IIPA) оповести резюме на Специалния Доклад 301 за опазването и прилагането на авторските права в България. Препоръката им е да бъдем в Special Mention списъка.

Според резюмето на IIPA, у нас има голям брой пиратски сайтове за даунлоуд, торент сайтове, рапидшеър сайтове и широко разпространено peer-to-peer пиратство, които са направили практически невъзможно развитието на легален онлайн музикален пазар в страната. Според IIPA правоприлагащите органи не полагат достатъчно усилия, за да създадат среда, в която легалните онлайн музикални услуги да могат да работят. „За постигането на успех са нужни съгласувани действия от страна на компетентните органи, се казва в доклада.

„Ситуацията е извън контрол и продължава вече почти две години и представлява абсолютния крах на законността в България”, се казва още в доклада. 

Резюмето на IIPA за България може да бъде намерено на сайта им: http://www.iipa.com/rbc/2011/2011SPEC301BULGARIA.pdf

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може също да харесате: