неделя, 15 май 2011 г.

Продажбите на музика в САЩ бележат ръст от 1.6 % от началото на годината

Тази седмица изданията за музикален бизнес с леко приповдигнато настроение посрещнаха новината, че е регистриран ръст в продажбите на музика за първите пет месеца на 2011 г, спрямо същия период през 2010 г. в САЩ. Подобно нещо не се е случвало… за последните седем години, когато цифрите вървяха само надолу. Да, тенденциите са добри, но прави впечатление, че браншът не бърза да се радва прекалено много и за момента реакциите са по-скоро сдържани, а коментарите – че може би това е знак за стартирало “отлепяне от дъното”.
Заговори се, че най-накрая има оптимизъм за балансирания преход от CD към легалния даунлоуд, след като нарастването на дигиталните продажби успява леко да компенсира спада във физическите (спад, който изненадващо също се държи на прилични нива). Ето и най-интересната информация (информацията сравнява първите пет месеца на 2011, спрямо първите пет на 2010 г. за територията на САЩ.):

  • ръстът в продажбите за Януари-Май 2011 спрямо същия период през 2010 е 1.6 %;
  • В 11 от седмиците тази година продажбите са били по-високи от съответните седмици предходната година, което означава, че ръстът едва ли е просто случайност;
  • Продажбите на албуми са спаднали с едва 1.5 %; продажбите на дигиталните албуми бележат рекорден за момента ръст от 16.7 % (или близо пет милиона повече), а тези на отделните песни са нараснали с 9.6 на сто (достигат 462.4 милиона).
  • Най-продаваните парчета в САЩ от началото на годината са Lady GagaBorn This Way (2.48 милиона), Katy PerryE.T. (2.29 милиона) и Adele – Rolling In The Deep (2.19 милиона)
  • При музикалните компании – на първо място се изкачва Sony с пазарен дял от 29.4 %, изпреварвайки Universal Music Group (29.1 %), Warner Music Group (19.2 %) и EMI (9 %). Независимите музикални компании в САЩ бележат ръст и достигат общ пазарен дял от 12.8 %.

    Според специалистите причините са: създаването на по-добра музика; увеличаване стойността на музиката; новите промоционални подходи; по-добро бизнес взаимодействие в бранша; “смъртта” на популярната нелегална платформа LimeWire; нарастване на нетрадиционните места за продажба на музика; по-добрата връзка с феновете. 





    Ето и още няколко интересни новини от седмицата (на английски език)

    Пиратската платформа, предлагаща възможност на потребителите да обменят защитени файлове, която прекрати дейността си - LimeWire е постигнала извънседебно споразумение и ще заплати 105 милиона долара на лейбълите - Arista, Atlantic, BMG Music, Capital, Elektra, Interscope, Laface, Motown, Priority, Sony, Universal, Virgin and Warner Brothers - линк към материала в Billboard.biz
     
    Приходите от дигитална продажба на музика във Великобританиоя достигнаха 1 милиард паунда. Сумата е достигната през последните 7 години, като близо 1/3 от нея е генерирана през 2010 г. - линк към материала в International Business Times

    Според Roger McNamee от Elevation Partners, тепърва инвеститорите ще проявяват интерес към купуване и разработване на музикални услуги и лейбъли. Напоследък наблюдаваме как всички IT гиганти "ухажват" звукозаписните компании и са се насочили активно към интегриране на музика в своя бизнес. Доста интересна статия за тенденциите и очакванията в областта от Roger McNamee - линк към материала в Los Angeles Times

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Може също да харесате: