понеделник, 4 октомври 2010 г.

Българските певци: „Нека медиите подкрепят исканията ни, а не да застават срещу нас”

Медиите у нас трябва да помогнат на българската музика да се пребори за правата си, а не да застават срещу нейната кауза, смятат певци, изненадани от реакцията на асоциацията на радио- и ТВ операторите.

03.10.2010 г. На 30 септември представители на над 20 български културни организации и дружества за колективно управление на права се обявиха публично срещу предвижданите от правителството промени в Закона за авторското право и сродните му права и поискаха коригирането на значителна част от текстовете, за да може творците да получат адекватна защита на правата си.

Само ден по-късно в ефира на всички български радиостанции, членове на АБРО, тръгна аудио клип в подкрепа на намеренията на депутатите да приемат крайно негативните за творците законодателни промени.

Оказа се, че голяма част от българската музикална гилдия е неприятно изненадана от реакцията на радиостанциите, които на практика се обявяват срещу исканията на културните дейци.
„Позицията на всички, които безусловно подкрепят промените в Закона за авторското право и сродните му права, звучи меко казано странно”, смята Мария Илиева. „Поддържаме държавата за нуждата от промени, но имаме забележки по конкретни проблеми в проекта”, каза още тя.

„Призоваваме българските медии да подкрепят нашите предложения за промени в проектозакона, тъй като авторското право засяга и техните интереси. А ако наистина искат да помогнат на българските творци, то нека дават повече шанс на българската музика в своя ефир”, сподели и Виктория Терзийска от група „Мастило”.

„Радиостанциите трябва да подкрепят българската музика, а не да застават срещу нейната кауза. Без музика радиостанциите не могат да работят, така че в крайна сметка това, което е полезно за нас, би трябвало да бъде полезно и за тях”, каза Дичо Христов, който наскоро представи новата си група – V.O.XX.

„Отпадането на правото на копиране за лична употреба например, категорично ощетява както творческия сектор, така и крайния потребител на музика, нашата публика. Това на практика ще превърне меломаните в престъпници. Що за безумие?", коментира Мария Илиева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може също да харесате: