понеделник, 11 октомври 2010 г.

Българските актьори: Омръзна ни постоянно да ни ограбват и да погазват правата ни

Едни от най-популярните и обичани български актьори се обявиха против текстовете на внесения в Парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. Както е известно, на 30 септември 2010 г., над 20 организации от различни сфери на българската култура застанаха срещу скандалните предложения за промени и конкретни текстове по измененията, които Комисията по култура, гражданско общество и медии гласува на първо четене. Към позицията на протестиращите се присъединяват и 10 български театрални и филмови актьори: Васил Михайлов, Джоко Росич, Деян Донков, Николай Урумов, Йоана Буковска, Меглена Караламбова, Иван Танев, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Стефан Илиев.
„Водената от правителството политика е политика на тотално незачитане правата на българските артисти”, смятат те. „Правителството с лека ръка заличи цяло перо във финансирането на авторско-правния сектор и по този начин е на път съществено да осакати духа на Закона за авторското право и сродните му права.”, коментираха артистите.

От понеделник, към споменатите актьори всеки ден ще се присъединяват по още десет от най-популярните лица.

Един от най-големите проблеми в предложените от Министерски съвет промени е отпадането на чл. 26, който предвижда условията по събиране и разпределение на т.н. компенсационно възнаграждение в полза на носителите на авторски и сродни права, в случаите когато такова се дължи по закон при право на копиране за лично ползване на произведения със защитено съдържание. Такова възнаграждение се заплаща от години както в Европа, така и в почти целия свят, от лицата, които произвеждат, доставят от територията на държави-членки на Европейския съюз или внасят от трети страни празни носители и/или устройства, предназначени за записване.

„Въпросът е принципен: Защо в целия свят трудът на нашите колеги може да бъде справедливо компенсиран с този вид възнаграждения, а в България – не стига, че този закон никога не е спазван от задължените лица, нито последните някога са били санкционирани от Министерство на културата, а сега е и на път разпоредбата да бъде заличена.”, коментира Васил Михайлов.

Друг текст от проектозакона, срещу който актьорите са твърдо против са внесените в Парламента текстове за измененията в чл. 40, според които държавни чиновници ще определят цената на труда на актьорите и тарифите на тяхната организация, защитаваща правата им – Артистаутор. Сроковете, предвидени за съгласувателната процедура, също на практика ще блокират дейността на организациите и ще оправдаят неизпълнение на задълженията на ползвателите.

„Омръзна ни постоянно да ни ограбват и да погазват правата ни”, категоричен бе Иван Танев. „Ако бъде приет чл. 40 в този си вид, той тотално ще блокира работата на организацията, която защитава нашите права – Артистаутор. Не е допустимо това да се случи, защото тогава ще бъдем принудени да протестираме по всички законови начини – ефективно, пред обществеността и ще искаме най-после някой да понесе отговорността, каза още той.

„Най-авторитетните европейски организации за защита на правата на артистите вече алармира за нередностите в готвените у нас промени. Ако парламентът приеме тези текстове на закона, скандалът със сигурност ще излезе от рамките на България.”, смята и Стефан Илиев.

Третото искане на българските актьори, което бе подкрепено от цялата българска културна общност е: „драстично завишаване на санкциите срещу нарушители, които противозаконно използват обекти на авторското право, без да заплащат възнаграждения за това”.

„Най-парадоксалното е, че ние не искаме от държавата пари, не искаме нито някоя обществена група, нито обществото да бъдат ощетени в името на изкуството. Единственото, което желаем е Закон, който да ни позволява, както и до сега, сами да защитаваме своите права, а бизнесът, който до сега трупа на наш гръб чисти печалби от нашия труд, най-сетне да започне да плаща за това.”, каза Йоана Буковска.

Желанието на българските актьори е между първо и второ четене на проектозакона в Парламента да бъде създадена работна група, в която да участват техни представители. Целта на работната група е да изчисти тези вредни за цялата българска култура грешки в Закона, за да бъде изготвен европейски и работещ текст, който ефективно да защитава правата им.

„Проектозаконът, в този си вид, е пълен юридически и житейски абсурд. Надяваме се Парламентът да отбележи несъответствията, и между първо и второ четене да разпореди създаването отново на работна група, в която да има наш представител, за да бъде създаден разумен и приемлив текст”, коментираха актьорите.

„За момента само предупреждаваме депутатите, че е на път да се случи нещо недопустимо. Ако те не вземат предвид нашите искания, ще се наложи по друг начин, публично да изразим нашето недоволство срещу тази несправедливост”, смятат всички те.

1 коментар:

Може също да харесате: