вторник, 25 октомври 2011 г.

Глобалните приходи от права за използване на музика са близо 1.6 милиарда долара, САЩ задмина Великобритания


На приходите от дигитални канали за записаната музика ще им бъдат необходими още няколко години, докато успеят да компенсират огромния спад във физическите продажби почти навсякъде по света. В тази ситуация, всички, занимаващи се с музика обръщат все по-голямо внимание на останалите източници на приходи, ето защо възнагражденията от правата за използване на музика и организациите, занимаващи се с това, стават все по-важни за музикантите и звукозаписните компании. 

В сектора се наблюдава и значителен ръст през последните години, което освен стабилен източник на приходи означава, че лицензирана музика звучи на все повече места и все повече бизнеси използват звукозаписи в своята дейност. Според доклада на IFPI – Recording Industry In Numbers 2011 например, през 2010 г. ПРОФОН е генерирал около една трета от приходите на звукозаписните компании в България.

През последните две години ПРОФОН разпредели общо 9 млн. лв. за правоносителите, а ново изследване на Music & Copyright показва, че в световен мащаб секторът бележи ръст от 8.9 % за 2010 г. Общо приходите от сродни права (тези на артистите-изпълнители и музикални продуценти) се равняват на 1.59 миларда долара, спрямо 1.45 милиарда през 2009 г.  

Кликни за голяма снимка

Разделени по двата вида правоносители, приходите от права за звукозаписните компании през 2010 г. са били 868 милиона долара, а за артистите – 721 милиона долара.

Голямата новина в сектора е, че САЩ „взе короната” от Великобритания за страната с най-много генерирани средства от права за използване на музика – американската организация SoundExchange разпредели 249.2 милиона долара през миналата година, срещу 206.7 милиона долара, разпределени от британското PPL. Само за първата половина на 2011 г. пък SoundExchange регистрира ръст от 94 % на събраните възнаграждения, спрямо първите шест месеца на 2010 г. На трето място в класацията за 2010 г. е немското дружество GVL. През 2010 г. ПРОФОН пък извърши безпрецедентно разпределение за 2 календарни години на обща стойност 5.5 млн. лв. Класацията на Music & Copyright включва само организации, които управляват едновременно и правата на артистите и на звукозаписните компании.

В топ 10 на дружествата за колективно управление присъстват 6 от Европа (Англия, Германия, Франция, Холандия, Испания, Италия), както и тези от САЩ, Япония, Индия и Канада. 62.1 % от приходите от права за използване на музика през 2010 г. са били разпределени в Европа, Северна Америка е континент #2 с 18.1 %.

Изданието също така посочва, че поради спецификите на законодателствата в различните страни, разликата в териториите и оперативните принципи, подобно сравнение между дружествата за колективно управление не е много подходящо. В САЩ например AM/FM радиостанциите не заплащат възнаграждение за използването на музика, въпреки, че в последните месеци се водят усилени дебати на различни нива в тази насока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може също да харесате: