сряда, 2 ноември 2011 г.

Министерство на културата редуцира броя на организациите за колективно управление на авторски и сродни права от 34 на 6

01.11.2011 г. – София. Приключи процедурата по регистрация и пререгистрация на дружествата за колективно управление на права в Министерство на културата, спрямо новите изисквания на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Това доведе до драстично редуциране на броя на организациите - от над 34 до едва 6. Това бе и една от основните цели на промените в закона – да се реформира и регулира сектора на колективното управление на права, в интерес на правоносителите и ползвателите на защитени произведения, така че право да извършват дейността си да имат единствено реално работещите творчески организации. Що се отнася до дружествата, управляващи авторските и сродни на авторските права при в музиката (при възпроизвеждане и разпространение, публично изпълнение, излъчване от страна на радио- и ТВ оператори и уебкастинг, предаване и препредаване по кабел, сателит и др.)  вече и официално те са само две. ПРОФОН представлява звукозаписите и музикалните видеозаписи на артистите-изпълнители и музикални продуценти (носители на сродни на авторското права), а композиторите, текстописците и издателите се представляват от Музикаутор.  Списък с регистрираните в Министерство на културата дружества за колективно управление и представляваните от тях права може да бъде открит тук: http://mc.government.bg/page.php?p=52&s=456&sp=0&t=0&z=0

Според промените в ЗАПСП, като носители на първата регистрация, това са и единствените дружества, които имат право да събират, разпределят и изплащат възнаграждения на правоносителите. От гледна точка на творците, това е улеснение за тях – ПРОФОН е единствената организация в България, от която артистите-изпълнители и музикалните продуценти ще получават възнаграждения, когато техните записани песни и видеоклипове се използват от страна на бизнеса у нас. Според правилника на дружеството, ПРОФОН третира по идентичен начин, както своите членове, така и не-членовете и стотиците хиляди правоносители от цял свят, чиято музика се използва в радио- и тв ефира у нас, на публични места (ресторанти, заведения, хотели, магазини) и др.

Това е и улеснение за ползвателите на музика – сега те ще могат да уредят правото си да използват звукозаписите и музикалните видеозаписи на артисти и продуценти в своята дейност само с един договор – с ПРОФОН, като организацията разпределя и изплаща възнагражденията към всички носители на сродни права, чиято музика е използвана.

По този начин се прекратява и дейността и нелоялните практики на други дружества, които събираха възнаграждения, без да ги разпределят и изплащат на реалните правоносители, като ощетяваха както творците, така и ползвателите на музика. В проблемна ситуация се оказаха обектите, извършващи публично изпълнение на музика (ресторанти, магазини, хотели и др.), които през преходния период до обявяване на новата регистрация са били подведени да заплатят възнаграждения на организации без съответната представителност и легитимност. Това още веднъж доказва и необходимостта от сериозен текущ контрол в областта.

Секторът на колективно управление на права, особено що се отнася до музиката, е един от най-динамично развиващите се в България и приключването на процеса по регистрация и пререгистрация на дружествата е положителен факт за всички правоносители у нас. През последните две години ПРОФОН разпредели рекордните 9 млн. лв. за над 50 000 артисти-изпълнители и музикални продуценти от цял свят, чиято музика е била използвана у нас. В уебсайта на организацията, всеки правоносител може да провери дали има да взима възнаграждения: http://prophon.org/bg/members/3. През 2011 г. ПРОФОН е лицензирала използването на музика в над 3000 публични места, радио- и ТВ оператори (включително такива, опериращи в интернет).
Доклад за дейността на ПРОФОН за първото полугодие на 2011 г. можете да отриете тук: http://prophon.org/bg/news/latest/2/49

Интересна информация за последното разпределение на възнаграждения, приключило през м. септември можете да откриете тук: http://prophon.org/bg/news/latest/1/53

1 коментар:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    An Thái Sơn với website anthaison.vn chuyên sản phẩm máy đưa võng hay máy đưa võng tự động tốt cho bé là địa chỉ bán máy đưa võng giá rẻ tại TP.HCM và giúp bạn tìm máy đưa võng loại nào tốt hiện nay.

    ОтговорИзтриване

Може също да харесате: