четвъртък, 3 февруари 2011 г.

От битката между творци и търговци за авторското право спечелиха търговците, съобщава БГНЕС


Ето какво съобщи репортер на агенция БГНЕС, относно обсъждането на второ четене в Комисията по културата, гражданското общество и медиите на предложенията по Закона за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права (публикувано във Vesti.bg и Klassa.bg):

От битката между творци и търговци днес при обсъждане в комисията по култура в НС на поправките в Закона за авторското право и сродните му права на второ четене спечелиха търговците, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. Така най-общо може да се обобщи гласуването на промените в предизвикалия бурни дебати чл.21, предложени от МС. 



В досегашния му вид той гласеше: "Разрешението за излъчване на произведението по безжичен път включва и разрешение за предаването му по кабел от същата организация без заплащане на отделно възнаграждение при условие, че предаването се извършва едновременно с излъчването, изцяло и в непроменен вид и не излиза извън територията, за която е отстъпено правото на излъчване". В поправката се предлага думите "по кабел" да се заменят с "всякакъв вид електронни съобщителни мрежи", което включва и програмите на IP телевизиите.

Режисьорът Евгени Михайлов до последния момент имаше надеждата, че ще убеди депутатите да защитят правата на авторите и че ще променят текста, който засяга и отчисленията за всеки вид използване на творбите им. “Става дума за стотинки при всяко излъчване на произведенията, които отиват и за авторите и във фонд "Култура", за да се пълни той и да има средства за повече културни проекти”, коментира Михайлов. “Търговците на творбите се противят и не искат да има отчисления от тяхната печалба”, подчерта той.

“За съжаление, авторите нямаме този икономически и финансов ресурс, за да можем да лобираме за нашите права, докато търговците на продукта, на записващите и възпроизвеждащи устройства разполагат с него и бранят интереса си, продължи режисьорът. Резултатът от това е в ущърб и на авторите, и на обществения интерес, и на постъпленията във фонд "Култура" към МК”. Евгени Михайлов потвърди, че това, за което настояват нашите творци е нормална европейска практика в повечето страни на ЕС, т.е. ползвателите на произведенията да заделят част от приходите си за ново производство на национална култура. Уви, днес не станахме част от тази практика, тъй като депутатите с гласовете си приеха предложените от Министерски съвет промени. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може също да харесате: