четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Световноизвестният диригент и вокален педагог Франко Бертачи ще води майсторски клас по вокали по време на SeeMe 6!

Световноизвестният диригент, вокален педагог и музикален консултант Франко Бертачи ще води майсторски клас по вокали в София на 8 октомври (събота) от 16:00 ч. в Studio 5. Неговото гостуване у нас е част от програмата на най-голямата музикална конференция в югоизточна Европа – SeeMe 6, която включва още много интересни обучения за всички музиканти – майсторски клас по китара с Ерик Сардинас, майсторски клас по писане и продуциране на музика с Матиас Линблом и Андерс Уолбек и „уроци по стил” със Сузана Капеяро.  

Франко Бертачи започва музикалната си кариера като оперен бас-баритон. Още преди да завърши консерваторията, той прави своя професионален дебют в операта “Риголето” на Верди с прочутия американски баритон Робърт Мерил. Това се случва по времето, когато маестро Бертачи формира основите на техниката си на пеене чрез първата си преподавателка – мадам Франческа. Тя пее в Teatro La Scala с такива прекрасни имена в пеенето като Марио Дел Монако. Под покровителството на Мадам Франческа той е обучен в стила на велики италиански оперни композитори като Белини, Доницети, Верди и Пучини. Тогава Бертачи решава, че не иска просто да пее, но също така да обучава и да се грижи за техническата и исторически традиции на старата италианска школа.



Бертачи продължава обучението си със световно известни педагози като Корнелиус Рийд, от които научава естествените функции на вокалните механизми. Под ръководството на г-н Рийд решава, че иска евентуално да стане вокален учител. По това време Франко става лауреат на престижните награди на фондация Bel Canto, което му позволява да учи в Бусето, родното място на Джузепе Верди. Там той учи с реномирания тенор Карло Бергонзи. Също така посещава мастер клас със сопраното Рената Тебалди и мецо- сопраното Джулиета Симеонато. Това, което имат по между си всички тези прекрасни артисти е увереността им да не модернизират този жанр, а постоянно да съживяват качествата, които правят това изкуство толкова успешно през годините. Франко се връща в САЩ и започва обучението си със световно известният тенор Франко Корели. Той продължава да пее в САЩ, Европа и Далечния Изток докато не решава да се посвети изцяло на преподаването.

Като оперативен вокален учител Бертачи осъзнава, че иска да развива вокални упражнения, които възстановяват и възвръщат вокалния механизъм към неговата природна и типична за всеки човек функция. Той прекарва над 15 години в развитие на тези упражнения, които са базирани на принципите на пеене на великия Мануел Гарсия. Подчертавайки изследванията на Гарсия върху вокалните механизми, комбинирани с подчертаване на индивидуалността на гласа на певеца, Бертачи развива едно от най-големите вокални студия в Ню Йорк. Чрез своите тренировъчни курсове, Бертачи учи своите ученици да наблягат на разбирането на основните намерения на композиторите и превеждането на тези намерения към аудиторията чрез индивидуалността на техните гласове; чрез красотата на музиката.

Бертачи става ментор на ученици, които в момента имат изяви във всички големи опери по света, включително Metropolitan Opera, Teatroalla Scala, Covent Garden и Vienna Strasoper. Той е имал мастър класове в опери във Филаделфия, Австралия, Лондон, Токио и Хонк Конг. За последните десет години той е дълбоко посветен на обучението на млади професионални певци.

През 1992 година Бертачи става Артистичен директор и диригент на Lyric Orchestra – Ню Йоркска компания, сформирана за да комбинира таланти от сезонни професионалисти с артисти, които тепърва започват кариерата си. Прилагайки същия подход към музиката както и към своите вокални ученици, Бертачи обучава музикантите от оркестъра си, за да изпълняват в Grand Opera в стила, който е вложен от самите композитори и да кореспондира на тяхната индивидуалност. Сред оперите, дирижирани от г-н Бертачи са “Луиза Милър”, “Травиата”, “Лучиа ди Ламермор”, “Тоска”, “Бохеми”, “Адриана Лекуврьор” и “Норма”. Под неговата диригентска палка, Lyric Orchestra записва два компакт-диска, издадени през 2003 година – Четирите сезона от Вивалди и Симфония номер 2 в До минор. Вестник Ню Йорк Таймс описва дирижиринето на г-н Бертачи като “оригинално и ангажиращо” и нарича неговия Lyric Orchestra “един от най-добрите камерни оркестри, които свирят в наши дни”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може също да харесате: