събота, 18 септември 2010 г.

SeeMe Live - Ден 3, дискусия 1 - ДИГИТАЛНИ МЕДИИ И МУЗИКА!



Хей, хей! Започва ден трети, за съжаление последен, на SeeMe 5 - най-голямата музикална конференция в Югоизточна Европа! Да си призная, всичко това ще ми липсва...

Събота е и е съвсем лежерничко - днес дискусиите ще са в Sofia Live Club - обстановката е перфектно smooth - връща леко спомени от махмурлук, можеш да си поръчаш обедно аперитивче, да се изжлежаваш в сепаре и да слушаш палавата джазировка, която служи за фон, а около теб се въртят едни от най-големите в българския и световен музикален бизнес.

Тъй като е събота, мъъъъничко закъсняваме :) Засега 20 мин. но в 14:00 най-вероятно всичко ще започне. Ето и за какво ще си говорим на първата дискусия:


14:00 Дигитални медии и музика. Как се правят пари от музика? Нови бизнес модели за музикалната индустрия. С участието на Скот Коен (The Orchard), Роб Маршал (Sony Music Intl), Пламен Русев (Webit)

14:07 Here We Go! Започваме с презентация на Скот Коен от The Orchard. Направил е презентацията си тази сутрин, след като е видял какво се случи вчера на дискусиите! Признава, че има лек махмурлук! :)

14:10 Скот Коен: "Дисни промениха модела, те търсят момичета между 8-12 г., което да харчи по 150 хил. долара на година"

14:15 С.Коен: "Дисни не изкарват пари от продукт, а от публиката - те инвестират в създаването на личност, а не в изпълнител. Печелят от плакати и всякакви не музикални неща, насочени към феновете, не към музиката".

14:17 WoW! С. Коен пусна снимки на Хана Монтана и Джонас Брадърс и попита дали някой ги познава - всички в залата. След това пусна снимки на изпълнители, които никой не познаваше. "Това, което обединява изпълнителите, които не познавате е, че тази седмица всеки един от тях има #1 сингъл в класациите в Европа." - С. Коен!

14:22 С. Коен: "Не познавам някой, който гледа вече музикална телевизия, ако искам да видя музикален клип съм на един клик разстояние от него".

14:25 Р. Маршал: Въпреки, че монетизираме музиката като отделен продукт, ние трябва да търсим и други начини около самата музика. Музиката никога не е била толкова голяма част от живота на хората и толкова достъпна, а в същото време приходите от музика спадат.

14: 27 Р. Маршал: В момента, ако някой не желае да плаща за музика, това не означава, че не може да се изкарват пари от музика.

14:30 Има безплатни легални музикални платформи, които работят като например Spotify - хората получават музиката безплатно, а музиката печели от реклами, от интернет доставчици или от телекоми, чиято дейност е свързана с тези платформи.

‎14:32 Пламен Русев - Преди две години казах: Go Digital, Or Go Home!

14:35 Лейди Гага има десетки милиони фенове в социалните мрежи и пише, споделя снимки или нещо такова онлайн постоянно.

14:36 Благодарение на социалните мрежи няма граници между звездите и хората, има само нещо наречено комуникация

14:38 П. Русев показва кои социални мрежи и как да използва един изпълнител, много е интересно!

14:40 Тъй като не можем да пишем всичко, ето какво според няго трябва да правим в социалните мрежи: Reach, Inform, Sample, Engage!

14:42: П. Русев: Oсновните мрежи, които са задължителни: Ping, Twitter, MySpace, YouTube, Facebook, Reverb Nation, Ourstage и още: email, e-radio, blogs.

14:44 П. Русев: Колкото повече фенове имате сред блогърите, толкова по-известни ще бъдете!

14:47 Шестте задължителни неща за успешна онлайн кампания на музика според П. Русев: 1. REACH MORE PEOPLE, 2. KEEP YOUR FANS INFORMED, 3. CREATE CONTENT PEOPLE CAN PASS-ALONG TO FRIENDS, 4. ALLOW PEOPLE SAMPLE YOUR MUSIC, 5. SELL YOUR MUSIC & MERCH, 6. ENGAGE YOUR FANS TO ENCOURAGE CONTINUED INTEREST!

14:52: Скот Коен: Онлайн има 10 млн. групи и милиарди парчета безплатно, които никой не иска. Ако искате да сте успешни, не предлагайте първо музиката си на хората. Първо станете приятели с тях, споделете важна информация с тях, след това им предлагайте музиката си.

14:56 С. Армутлиева: In order to monetize, you have to organise!

15:00 П. Русев: "Първо вижте кои са вашите фенове, вашата аудитория и ги опознайте

С. Коен: "Трябва да си интересен, да имаш история да разкажеш на хората, за да искат те да те слушат, следват и харесват".

15:05 Р. Маршал: "Дигиталните продажби в момента не са най-важният източник на средства за изпълнителите, но стават все по-важна част от тях"

Човек от аудиторията: Онлайн платформа днес е революция, утре е мейнстрийм, други ден умира. трябва музикалната индустрия да следва тенденциите.

15:10 Р. Маршал: YouTube стартира като нелегална платформа, след това музикалната индустрия се срещна с тях и каза: ОК, нека видим сега как да легализираме нещата. Рано или късно това трябва да се случи и в България.

К. Скот: "Колкото повече неща даваш на феновете безплатно, толкова повече пари ще получиш за него"

П. Русев: "Жените онлайн споделят 3-5 пъти повече от мъжете - колкото повече жени фенове имаш, толкова по-добре" :)

П. Русев: "Там, където традиционния маркетинг свършва, започва дигиталният"

П. Русев представя "на живо" фейсбук статистика :)))

Край на най-интересната дискусия от началото на SeeMe

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може също да харесате: