четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Новият лидер в откриването на музика (не е Apple или Spotify)



С нарастващия брой канали за откриване и слушане на  музика, и огромните размествания между генерациите по отношение на потреблението, е невъзможно да предскажем как ще изглежда музикалният бизнес, дори в краткосрочен план.

FORTUNEПроучването на Nielsen – Music 360 показва, че в музикалната индустрия в момента цари хаос и няма ясна идея как точно ще изглежда музикалната дистрибуция след 5 години, да не говорим – след 10.

Интернет, разбира се, ще бъде основният източник в откриването на нова музика, но е невъзможно да предскажем каналите, по които ще се осъществяват тези открития. Докато много от възрастните хора все още откриват нова музика с помощта на традициионното радио, 64% от тийнейджърите посочват YouTube като техен източник за нова музика. Това се случва въпреки разрастването на платформи като  Pandora и Spotify. Разликата между по-възрастните потребители и тийнейжърите е голяма -  едва 7% от 3000 възрастни респонденти споделят, че първоизточник за нова музика за тях е YouTube. В този смисъл, предстоят големи промени.

 
От друга страна, дори тийнейджърите (колкото и да е изненадващо) все още закупуват CD-та -  всеки 3-ти споделя, че е закупил поне едно CD през последната година, а половината тийнейджъри слушат музика от компакт диск поне от време на време. Това не води до извод че CD-тата все още имат бъдеще, но показва, че част от младите потребители (повечето от които никога не са живели в свят без онлайн музика)  са склонни да отделят средства за албуми и песни, която наистина харесват.

Проучването показва, че традиционното радио все още е основен източник на нова музика, с 48% (повече отколкото всяка друга медийна среда) от анкетираните, споделят, че там откриват повечето от новата музика, която слушат. Също изненадващо, разликата в усреднената потребителска оценка между дигиталната музика и CD-тата всъщност е малка. Почти 2/3 от анкетираните  (включително възрастни)  споделят, че дигиталната музика е стойностна. Но 55% от тях казват същото за CD носителите.

Популярността на музикалния канал YouTube би трябвало да задържи в коментарите тези, които вярват, че музикалните програми за мобилни устройства са вълната на бъдещето. Изглежда, че много тийнейджъри намират YouTube за достатъчно добро средство за откриване на нова музика, за която приятелите им говорят – или внимават за това, което чуват от радиото на колата, на връщане от училище.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може също да харесате: