неделя, 9 януари 2011 г.

Над 5.5 млн. лв. разпредели ПРОФОН за артисти и музикални продуценти през 2010 г.

27.12.2010 г., София - Над 5.5 млн. лева разпредели ПРОФОН през тази година на артистите и музикалните продуценти, за използването на техния репертоар от страна на бизнеса. На 23 декември приключи пресмятането на индивидуалните възнаграждения за 2008 г., които възлизат на над 3 млн. лв. През месец април бе обявено изплащането на други 2.5 млн. лв. По този начин ПРОФОН се превърна в единственото музикално дружество в Европа, което осъществява разпределение за две години, в рамките на една. Като резултат, музикалната индустрия у нас получи над 5.5 млн. лв. от сродни права през 2010 г.

По този начин се оформя ясна тенденция на увеличаване на приходите от сродни права в България. През 2008 г. тези приходи са били с 20 % повече, отколкото предходната, което за музикалната индустрия означава половин милион лева повече. ПРОФОН генерира приходи за правоносителите, като лицензира излъчването на огромен музикален каталог в радио- и ТВ ефира, в интернет, при публично изпълнение в търговски обекти, хотели, ресторанти, заведения и кабелно препредаване.

Разходите за административната работа на ПРОФОН през 2008 г. се равняват на 16.7 % от реализираните за същия период приходи, като едва 3,36 % са за сметка на правоносителите. От 3 януари, ПРОФОН стартира и разпределението на възнагражденията за творците за 2009 г., което се очаква да приключи до месец август 2011 г.


Благодарение на добрата си работа, ПРОФОН се утвърди като надежден и търсен партньор както за бизнеса, който използва музика, така и за творците. През 2010 г. ПРОФОН регистрира удвояване на членската си маса, като в момента списъкът на музикалните компании и изпълнителите, които членуват в дружеството е над 120. Освен огромния български каталог, ПРОФОН лицензира публичното използване и на над 95 % от световната музика, като представлява репертоара на четирите мейджър компании (Sony Music Entertainment, Universal Music Group, EMI, Warner Music Group) и над 15 000 независими компании от цял. Една от стратегическите цели на ПРОФОН за 2011 г. е разрастването на независимия каталог. Организацията вече представлява хиляди нови (независими) лейбъли от цял свят. Това ще бъде изключително полезно и за бизнеса, който използва музика, тъй като ще има по-голям избор при предлагането на по-разнообразна музика на клиентите си.

„Ние знаем, че в ситуацията на криза приходите от правата за използване на музика са изключително важни, дори жизнено важни за целия български музикален бизнес и направихме всичко възможно да осъществим тези две разпределения през 2010 г. Над пет милиона лева за една година са съществена сума за звукозаписната индустрия у нас, която показва важната роля на ПРОФОН за бизнеса, за живота на изпълнителите и инвестициите на средства в нови таланти ”, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на ПРОФОН.

Признание за добрата работа на ПРОФОН е фактът, че през 2010 г. организацията имаше посещения от имена от най-високите нива на световния музикален бизнес и областта на авторското право – от изпълнителния директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия, вицепрезидента на Американската асоциация на звукозаписната индустрия, международни експерти от цяла Европа. Всички те демонстрираха приятна изненада от големия обем работа, която дружеството върши, защото ПРОФОН защитава правата и на техните творци.

През 2010 г. ПРОФОН регистрира и голям интерес от чужди бизнес субекти – някои музикални компании от региона вече изявиха желание да членуват в организацията; фирми, които тепърва стъпват на българския пазар се обръщат към нея, за да лицензират използването на музика, още преди да са отворили първите си обекти; а в чуждите медии за България се говори за страна, в която музикантите и лейбълите получават възнаграждение за труда си.


За допълнителна информация, моля обръщайте се към Борал Шен на 02/981 45 41 или boral@prophon.org, http://www.prophon.org/, www.facebook.com/prophon,www.twitter.com/prophon


„ПРОФОН” е творческо сдружение с нестопанска цел, лицензиращо публичното изпълнение на музика у нас, съгласно Закона за авторското право и сродните му права.ПРОФОН лицензира следните основни видове използване на музика: радио- и телевизионно излъчване, излъчване на музика в Интернет – симулкастинг и уебкастинг, препредаване (напр. чрез кабел и сателит), публично изпълнение.

От 1998 г. до момента, ПРОФОН се превърна в най-представителната музикална организация в България, защитаваща и управляваща права, сродни на авторското право - тези на артистите-изпълнители и музикалните продуценти.

Към края на 2010 г. сдружението управлява най-големия музикален каталог у нас като представлява звукозаписите на четирите мейджър музикални компании в световен мащаб (Sony, Universal, Warner и EMI), над 15 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на над 120 от най-изявените български изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи. ПРОФОН е част от клуба на Световните организации за колективно управление на права в IFPI – Международната федерация на звукозаписната индустрия и има директни договори за взаимно представителство с лицензиращи организации от цял свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може също да харесате: