петък, 17 септември 2010 г.

SeeMe Live: Ден 2-ри, дискусия 1, "Авторско право и лицензиране"

Дискусията стартира след минути!!!

Специалният гост на дискусията днес е г-н Лаури Рехард, експерт по авторско право и консултант на Международната федерация на звукозаписната компания, както и г-н Георги Дамянов, директор "Авторско право и сродни права" в Министерството на Културата.

14:00 ОК, сега започва. Лаури Рехард представя тенденцията за приходите в световен мащаб за музикалната индустрия: "Продажбите на музика спадат, но приходите от авторски права растат през последните 4-5 години".

14:05 18 % от приходите от музика в Холандия за 2008 г. са генерирани от използването на музиката от бизнеса - авторски права от радиостанции, ТВ, хотели, ресторанти, магазини и др.

14:10 Ролята на колективното управление на права и на дружествата, които се занимават с това, сред които е ПРОФОН нараства през последните години

14:11 Започва темата за чл. 26 от Закона за авторското право и сродните му права - правото да се копират музика и филми за лична употреба

‎14:15 Мариана Лазарова, Копи БГ: "Система за компенсации за копиране за лична употреба на защитено съдържание съществува в страни като Габон и Конго"

14:17 М. Лазарова - ако чл. 26 бъде премахнат от Закона за авторското право, всички напрактика ще се превърнем в престъпници! Според настоящите промени в закона, чл. 26 е премахнат!!!

14:18 М. Лазарова: "20 % от събраните средства от чл. 26 отиват в Министерството на Културата!"

14:23 Ина Килева: "Как правителството ще обясни на обикновените граждани липсата на право на копиране за лично ползване на защитен материал"

14:28 Г. Дамянов, Министерство на Културата: "Идеята ни беше да променим Закона, така че чл. 26 да стане работещ"

14:32 Г. Дамянов: "Член 26 се отлага във времето, не се премахва напълно"

14:36 Г. Дамянов. Мин. на Културата: "Проблемът пред дружествата за колективно управление на права у нас е в отношението на обществото към авторските права"

15:03 М. Тодорова (Музикаутор) за пиратските платформи: "Не е начинът да вземеш дадено съдържание и да си изградиш бизнес модел без да плащаш за правата"

15:07 Л. Рехард: "Хубаво е да имаш законите на хартия, но те не значат нищо, докато не бъдат прилагани"

15:10 Л. Рехард: "Не мога да разбера как в страна като България, част от ЕС, близо 90 % радиостанциите да не искат да плащат за авторски права".

15:12 Л. Рехард: "Ако по закон трябва да плащаш за нещо, а ти не плащаш и стотинка, това не е нормално" (отново за радиостанциите)

15:14 Лили Друмева (от Lilly Of The West): "Най-големите и хубави сгради в Нешвил са тези на музикалните организации".

15:15 М. Тодорова: "Никой, никъде по света, няма да тръгне да развива бизнес, свързан с музика, преди първо да си уреди правата".

15:20 Васил Гюров: "Не трябва ние да доказваме, че притежаваме правата, а този който пуска музиката"

15:23 В. Гюров: "Отдавна не вярвам на правителството, ако ние не "нападнем" няма кой"!

15:26 М. Лазарова: "Актьорите в България са готови да прекъсват представления в знак на протест срещу новия закон".

15:33 Л. Рехард към Г. Камбуров: "Как бихте реагирали, ако в момента се приема закон, в който държавата контролира цените за реклама в медиите?"

15:48 В момента се дискутира темата за квота за Българска музика. Изпълнителите са за, а БЪЛГАРСКИТЕ медиите - против това да пускат БГ Музика?!?

15:50: Л. Рехард: "От опита, който имам от работата си в над 60 страни смятам, че до няколко години ситуацията в България ще е нормализира".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може също да харесате: