понеделник, 12 септември 2011 г.

Европейският съюз удължи срока на защита на правата на артисти и музикални продуценти до 70 г.

Брюксел, 12 Септември 2011 г. – Артисти, музиканти, певци, издатели и продуценти приветстваха решението на Европейския съюз за удължаване срока на защита на правата на артистите-изпълнители и музикалните продуценти.

Приетата на 12 септември Директива на ЕС удължава срока на защита на сродните права на музикални произведения от 50 на 70 г. Това доближава до известна степен европейските артисти и продуценти до защитата, с която се ползват авторите и композиторите (докато авторът е жив и 70 години след това).

Директивата също така намалява разликата в срока на защита в Европа и този в други страни и региони, в които срокът на защита варира между 70 до 95 г.

Решението бе аплодирано от Пласидо Доминго, председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия, която представлява индустрията в световен мащаб. „Решението за удължаване на срока на защита за звукозаписи в Европа е много добра новина за артистите-изпълнители. Тези, които тепърва стартират кариерата си ще се възползват от по-големите възможности за приходи, които ще бъдат инвестирани в нови таланти. Утвърдените артисти ще могат да се възползват от своите произведения през целия си живот. Това е изключително важно днес, когато лицензираните дигитални услуги правят музиката широко достъпна онлайн”, коментира Пласидо Доминго. 


„Удължаването на защитата също така отразява и важната роля, която артистите играят за успеха на песните, тъй като по този начин се намалява голямата разлика между защитата на звукозаписите и музикалните произведения”, каза още той.


Удължаването на срока на защита бе и официално подкрепено от над 38 хиляди артисти и музиканти от цяла Европа, сред които и близо 400 от най-известните имена на сцената в България.

Удължаването на срока означава и че правата на звукозаписи от 60-те г. на миналия век – едни от златните години на българската естрада, на имена като Леа Иванова, Емил Димитров, Паша Христова, Борис Гуджунов, Боян Иванов,  Ирина Чмихова, Кирил Семов, Маргарет Николова и мн. др. ще бъдат защитени до 30-те години на настоящия век.


„Това е един добър пример за справедливо отношение към утвърдените изпълнители и техните права. За признанието, което европейските музиканти заслужават като основен фактор за популяризирането на песните и развитието на музиката и обществото като цяло - както светлината е уникална в различни точки на света, така и изпълнението и тембъра на всеки изпълнител са уникални”, коментира Емил Димитров-син. „Лично за мен това означава, че песните на баща ми, както и много други страхотни български изпълнения от онова време ще имат шанс да намерят много нови млади почитатели и да продължават да радват хората с красивата романтика на българската естрада още поне 20 години”, каза още той. 


„Изказваме благодарности на двете български правителства, които застанаха зад националния и културен интерес на страната ни и демонстрираха своята подкрепа за удължаване срока на защита на правата на артистите и продуцентите. Това, от една страна ще открие възможности за инвестиции в нови таланти, а от друга ще подпомогне изпълнители, които вече не могат да поддържат активна концертна дейност и за които приходите от правата на тяхната музика са жизнено важни”, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на ПРОФОН.


Удължаването на срока на защита е в унисон и с новите възможности на дигиталния музикален пазар и поощрява продуцентите да инвестират в дигитализация на своите бек-каталози и да създават нов живот и практически постоянен достъп за потребителите до вечните постижения на музикалната култура.


„Това е победа за справедливостта. С това свое решение, Европейският Съюз дава на изпълнителите и продуцентите в Европа справедливото отношение, което заслужават”, коментира Франсез Муур, изпълнителен директор на Международната федерация на звукозаписната индустрия.


“Удължаването на срока на защита до 70 г. намалява разликата между Европа и международните й партньори и подобрява условията за инвестиции в нови таланти. Над 38 хиляди артисти и изпълнители се включиха в подписката за това удължаване, подкрепено от правоносителите от музикалния сектор в цяла Европа. Техният призив бе чут и ние благодарим на Европейската комисия за това, че постави тази директива; на Европейският парламент за голямата подкрепа, която оказа и на страните-членки, водени в случая от Полското председателство на ЕС, за това, че превърнаха удължаването на срока в реалност”, каза още Франсез Муур.


Директивата на ЕС за удължаване срока на защита бе предложена от Европейската комисия през 2008 г. и гласувана от Европейския парламент през 2009 г. Директивата бе приета от Съвета на министрите на ЕС в Брюксел на 12 септември 2011 г. Промяната трябва да бъде въведена от правителствата на страните-членки в рамките на две години от публикацията в Официалния вестник на ЕС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Може също да харесате: